In september op tv: Grensgevallen

Grensgevallen

Vanaf donderdag 7 september om 23.20 uur op NPO 2 en NPO Start
Er is maar weinig zo verhelderend een grens: een duidelijke lijn tussen wel en niet, goed en fout, zwart en wit. Maar hoe dichter je bij een grens komt, hoe ongrijpbaarder die vaak blijkt te zijn. In Grensgevallen onderzoekt schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra waar onze grenzen liggen. Per aflevering neemt ze een ander thema onder de loep, zoals abortus, gender, en immigratie: door hun complexiteit bloot te leggen, hoopt Marjolijn ruimte voor begrip te scheppen.

Over de serie

Zonder stevig standpunt over maatschappelijke kwesties lijk je tegenwoordig nauwelijks meer mee te doen. Je bent simpelweg voor of tegen. In een bestaan dat met de dag complexer lijkt te worden, is het niet gek dat we naar eenduidige antwoorden verlangen. Maar dat heeft consequenties: de lucht verdwijnt uit ons debat, het denken stopt en nieuwe ideeën krijgen geen ruimte. Misschien is het tijd om de twijfel te omarmen.

In Grensgevallen verkent schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onze cultureel bepaalde grenzen. Zaken die wij doorgaans graag simplificeren laat zij in al hun ingewikkeldheid zien. In deze serie neemt Van Heemstra je mee in haar gedachten over zes omstreden onderwerpen: abortus en landsgrenzen, maar ook de grenzen van gender, grensoverschrijdend gedrag, klimaatactivisme en dekolonisatie. Het zijn poëtische, persoonlijke vertellingen waarin ze consequent haar eigen vragen volgt, ook waar het ongemakkelijk wordt.

Het is een aarzelende zoektocht naar nuance, waarin de meeste vragen niet tot antwoorden leiden, maar tot nog meer vragen. Grensgevallen is een coproductie van HUMAN en Dahl TV.

Foto: © HUMAN