In de voorstellingen van Marjolijn van Heemstra komen poëzie, journalistiek en activisme samen. Het zijn toegankelijke vertellingen waarin ze vaak het podium deelt met alledaagse experts; een statushouder, een priester, een meisje met psychosegevoeligheid.

Werkelijke levens worden vervlochten met theatrale verbeelding en gewone mensen worden acteur in hun eigen verhaal. Marjolijns voorstellingen cirkelen rond maatschappelijke problemen – zoals de opvang van vluchtelingen of (machts)misbruik binnen de kerk – en proberen die van zoveel mogelijk kanten te belichten.

Vanaf mei is haar voorstelling ‘Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap’ terug in de theaters. Hierin doen de Afghaanse statushouder Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

 

Marjolijns voorstellingen zijn vaak ingebed in een uitgebreide randprogrammering. Zo zette samen met Matthea de Jong ‘Operatie Zohre’ op, een project waarin Zohre in vlogs, interviews en lezingen onderzocht wat er nodig is om als vluchteling een plek te veroveren in de Nederlandse maatschappij.

Momenteel werkt Marjolijn aan de voorstelling ‘Stadsastronaut’, die in februari 2019 in première gaat bij Theater Rotterdam. Hiervoor richtte ze samen met toekomstbureau Monnik de ‘Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten’ op.

De Academie organiseert nachtwandelingen, workshops en verzorgt vanaf de zomer van 2018 een podcast-serie rondom de vraag hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. Omdat we behalve gejaagde stedelingen ook kosmonauten zijn, elke dag weer cirkelend om een hete ster in de uitgestrekte duisternis.

Marjolijns voorstellingen werden geselecteerd voor het Nederlands en Vlaams Theaterfestival, genomineerd voor de BNG nieuwe theatermakersprijs en de Zurcher Kantonalbank prijs.

 

 

 

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.