In de voorstellingen van Marjolijn van Heemstra komen poëzie, journalistiek en activisme samen. Het zijn toegankelijke vertellingen waarin ze vaak het podium deelt met alledaagse experts; een statushouder, een priester, een meisje met psychosegevoeligheid.

Werkelijke levens worden vervlochten met theatrale verbeelding en gewone mensen worden acteur in hun eigen verhaal. Marjolijns voorstellingen cirkelen rond maatschappelijke problemen – zoals de opvang van vluchtelingen of (machts)misbruik binnen de kerk – en proberen die van zoveel mogelijk kanten te belichten.

 

In het najaar van 2019 speelde Lawrence of Arabia. Daarin kwamen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. De voorstelling belicht 27 perspectieven die niet aan bod kwamen in de film.

In februari 2019 ging de voorstelling Stadsastronaut in première bij Theater Rotterdam. In de warmste zomer in drie eeuwen probeerde Marjolijn zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Hiervoor richtte ze samen met toekomstbureau Monnik de ‘Academie voor Stadsastronauten’ op.

De Academie organiseert nachtwandelingen, workshops en lezingen rondom de vraag hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. Omdat we behalve gejaagde stedelingen ook kosmonauten zijn, elke dag weer cirkelend om een hete ster in de uitgestrekte duisternis.

 

Marjolijns voorstellingen zijn vaak ingebed in een uitgebreide randprogrammering. Zo zette ze voor de voorstelling Zohre samen met Matthea de Jong ‘Operatie Zohre’ op, een project waarin Zohre in vlogs, interviews en lezingen onderzocht wat er nodig is om als vluchteling een plek te veroveren in de Nederlandse maatschappij. Na de voorstelling Stadsastronaut werden er ‘doorgesprekken’ georganiseerd met toekomstdenkers, waarin het publiek werd uitgenodigd om door te praten over hun verhouding tot de toekomst.

Marjolijns voorstellingen werden geselecteerd voor het Nederlands en Vlaams Theaterfestival, genomineerd voor de BNG nieuwe theatermakersprijs en de Zurcher Kantonalbank prijs.

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.