Voyagers

Een poëtisch concert over de vraag hoe wij herinnerd willen worden

In 1977 vertrokken de ruimtesondes Voyager I & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten. Aan boord een boodschap van ons hier op aarde aan iets of iemand in het heelal. Een best of van de mensheid in negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan.

In een poëtisch concert onderzoeken Marjolijn van Heemstra en Pynarello in taal en muziek wat deze kosmische flessenpost ons vertelt over wie we zijn en hoe we ooit herinnerd zullen worden in een sterrenstelsel hier ver vandaan.

Rebellencollectief Pynarello laat horen dat klassieke muziek anders kan; avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Vijf Pynarelli schrijven hun eigen muziek, speciaal voor deze voorstelling.

Luister hier naar de podcast die Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent maakte over de Voyagers.

Tekst: Marjolijn van Heemstra | Spel: Marjolijn van Heemstra/Lisa Verbelen (19 & 20 september) | Muziek Pynarello: Remco Menting, Kika Sprangers, Teis Semey, Thomas Pol, Emma Kroon, Geerten Feller, Merel Vercammen, Lonneke van Straalen | Regie: Erik Whien | Techniek: Andi Krijgsman, Marcel Janssen | Kostuums: Karin van der Leeuw, Erik Bosman, Sara Hakkenberg | Producenten: Stg. Marjolijn van Heemstra & Theater Rotterdam

Recensies

De avontuurlijke, soms melancholische muziek van het ensemble is een uitstekende partner voor Van Heemstra en haar verhaal.

Volkskrant

Poëtische relativering van kosmische flessenpost

Theaterkrant

Voyagers maakt indruk door de beheerst-bevlogen toon van Van Heemstra.

NRC

Speellijst

Geen speeldata beschikbaar

Podcast: Als de mensheid vergaat, blijft dit van ons over: een liefdesbrief aan de aliens

Technici van NASA bevestigen een van de gouden platen aan de buitenkant van ruimtesonde

In 1977 werden twee ruimtesondes het heelal in gestuurd die een blauwdruk van al het leven op aarde bevatten. Het was misschien wel de meest poëtische missie in de geschiedenis van onze soort. Aan boord een boodschap van ons hier op aarde – als intergalactische flessenpost. (Dit is een audioverhaal, maar je kunt het ook lezen.)

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.