Lawrence of Arabia

Zevenentwintig scènes die nog misten in de film

Over de voorstelling

Lawrence of Arabia is een coproductie van stichting Marjolijn van Heemstra en Trouble Man.

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben.

Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

Lawrence of Arabia is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.”

Concept: Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz | Spel: Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha BinazonTekst en dramaturgie: Marjolijn van Heemstra | Eindregie: Eva Line de Boer | Een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra en Trouble Man

Recensies

‘Actueel en intelligent theater’

Leidsch Dagblad

‘Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling.’

NRC

‘Een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar.’

de Volkskrant

‘De film blijkt vandaag de dag nog steeds angstaanjagend actueel te zijn.’

Cine

Speellijst

Geen speeldata beschikbaar

‘Lawrence’ in de media

“Het verhaal is nog altijd relevant voor deze tijd – alleen niet op de manier waarop het wordt voorgespiegeld in de film.”

Lees het artikel van de Volkskrant

“Al sinds haar tienerjaren is theatermaker Marjolijn van Heemstra gefascineerd door de film Lawrence of Arabia. Vanuit deze fascinatie kwam Marjolijn er al gauw achter dat de film, gemaakt in de jaren 60 nogal wat historische onjuistheden bevat.”

Luister naar het interview met Marjolijn bij De Nieuws BV 

“Nederlands-Turkse theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door zijn migrantenachtergrond. Nadat hij in 2007 afstudeerde als acteur aan de Toneelacademie Maastricht maakte hij verschillende voorstellingen rondom het thema multiculturaliteit: Avondland, What’s Happenin brother en De vader, de zoon en het heilige feest. Nu is hij als acteur te zien in Lawrence of Arabia. Samen met theatermaker Marjolijn Heemstra gaat hij op zoek naar scenes om de iconische film uit 1962 volledig te maken. Vannacht is hij te gast in De Favorieten.”

Luister naar het interview met Sadettin bij Nooit Meer Slapen. 

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.