Land van werk en honing

En wat laten zij los?

Het plan voor deze bundel ontstond tijdens een Marokkaans huwelijksfeest waar Hanina en ik samen te gast waren. De uitbundigheid van vooral de eerste generatie Marokkaanse vrouwen was opvallend. Vol overgave stortten zij zich in het feest: dansend, schreeuwend, joelend. Aan het eind van de avond, toen hun mannen buiten stonden te wachten, trokken zij hun kleren recht, verborgen hun haren en liepen met zedige blikken de feestzaal uit, hun dagelijks leven in.

Wij bedachten hoe weinig we eigenlijk van deze vrouwen weten. We zien hen op straat, hebben een mening over hen, maar hun verhalen horen we niet. Zij zijn de moeders van grote gezinnen, de vrouwen van de eerste gastarbeiders, maar ook pioniers, die hun land verlieten voor een betere toekomst. Wie zijn zij? Hoe zag hun jeugd eruit? Wat verwachtten zij van hun leven in Nederland? En wat is daarvan uitgekomen?

Hun verhalen bleken verassend divers; soms bizar, ontroerend en grappig, maar ook schrijnend. Na afloop hebben we hun dochters gevraagd hoe zij hun moeder zien, en wat er na één generatie veranderd is. Herkennen zij zichzelf in hun moeder? Wat nemen zij mee van de traditie van generaties voor hen? En wat laten zij los?

 

Bestel hier

SaveSave

‘Dankzij Ajarai en Heemstra heeft de eerste generatie Marokkaanse vrouwen nu een stem’

– De Volkskrant

‘Ik begrijp niet waarom ik nooit over het boek had gehoord en vind dat schandalig ook. In een tijd waarin we naarstig zoeken naar verbinding, is het delen van elkaars geschiedenis onmisbaar.’

De Volkskrant

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.