Foto: Frank Ruiter

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde godsdienstwetenschappen met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Met haar dichtbundels en romans won Marjolijn van Heemstra verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald. 

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen als NPO radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar 2021. Begin 2023 kwam haar essay voor de Maand van de Filosofie 2023, Wat is ruimte waard, uit. Het theatercollege gebaseerd op dit boek ging in november 2023 in première.

Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (Sør (2018), Stadsastronaut (2019), Als geschiedenis in je opstaat (2022)) waarin ze je meeneemt in haar zoektochten.

De voorstellingen van Marjolijn van Heemstra (recent; Voyagers (2020), Lawrence of Arabia (2019), Stadsastronaut (2019)) zijn poëtisch, persoonlijk en geëngageerd. Ze schrijft en speelt bijna altijd zelf, soms met een niet-professionele speler naast zich. In haar genuanceerd activistische voorstellingen geeft ze inzicht in haar eigen onderzoek. 

De afgelopen jaren hield ze zich als theatermaker voornamelijk bezig met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren. De Nacht-Wacht organiseert schemersessies, lezingen en nachtwandelingen. De activiteiten van de Nacht-Wacht bouwden toe naar het eerste Amsterdam Dark Festival, dat plaatsvond op 22, 23 en 24 september 2023.

Contact

Wil je Marjolijn van Heemstra boeken voor een lezing of voordracht? Mail naar volwassenen@deschrijverscentrale.nl

Heb je een vraag over het Amsterdam Dark Festival? Mail naar info@amsterdamdarkfestival.nl

Al je andere vragen, opmerkingen en aanvragen kun je mailen naar Anne (artistiek assistent) via anne@marjolijnvanheemstra.nl.

Stichting Marjolijn van Heemstra bestaat uit:

Saskia Heerkens

– zakelijke leiding (saskia@marjolijnvanheemstra.nl)

Marjolijn van Heemstra

– artistieke leiding

Anne Kuit

– artistiek assistent (anne@marjolijnvanheemstra.nl)

Dieke van der Spek

– marketing (publiciteit@marjolijnvanheemstra.nl)

Giulia de Jong

– Creatief producent Amsterdam Dark Festival (giulia@marjolijnvanheemstra.nl)

Miranda Prein

– boekhouding

Bestuur

Nicole van Vessum

– artistiek directeur festival De Parade – voorzitter

JaÏr Stranders

– filosoof, docent, adviseur in de podiumkunsten – secretaris

Samira Ben Messaoud

– directeur Sexyland – penningmeester

Lex Bohlmeijer

– journalist, presentator, dramaturg – lid

 

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur, Fair practice code en code diversiteit en inclusie.

Klik hier voor de ANBI gegevens van Stichting Marjolijn van Heemstra.