Foto: Frank Ruiter

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde theologie met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald. 

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. In 2021 kwam er daar ook een boek van haar hand uit over dat thema: In lichtjaren heeft niemand haast.

Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (Sør (2018), Stadsastronaut (2019), De Binnenbühne (2020)) waarin ze je meeneemt in haar zoektochten.

De voorstellingen van Marjolijn van Heemstra (recent; Voyagers (2020), Lawrence of Arabia (2019), Stadsastronaut (2019)) zijn poëtisch, persoonlijk en geëngageerd. Ze schrijft en speelt bijna altijd zelf, soms met een niet-professionele speler naast zich. In haar genuanceerd activistische voorstellingen geeft ze inzicht in haar eigen onderzoek. Op een toegankelijke manier onderzoekt ze steeds weer hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. 

Het komende jaar zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met het oprichten van De Nacht-Wacht, een project waarin ecologie, poëzie en buurtverhalen bij elkaar komen. In 2022 gaat de voorstelling die voortvloeit uit dit project op tournee. 

Contact

Al je vragen, opmerkingen en aanvragen kun je mailen naar Anne (artistiek assistent) via anne@marjolijnvanheemstra.nl. Zij stuurt je vervolgens door naar de juiste persoon. Onderaan deze pagina het contactformulier invullen kan natuurlijk ook.

Stichting Marjolijn van Heemstra bestaat uit:

Saskia Heerkens

– zakelijke leiding (saskia@marjolijnvanheemstra.nl)

Anne Kuit

– artistiek assistent (anne@marjolijnvanheemstra.nl)

Dagmar Bokma (vervanger tijdens verlof Dieke van der Spek)

– PR (publiciteit@marjolijnvanheemstra.nl)

Dieke van der Spek

– PR (publiciteit@marjolijnvanheemstra.nl)

Miranda Prein

– boekhouding

Bestuur

Nicole van Vessum

– artistiek directeur festival De Parade – voorzitter

Roger Dayala

– managing director hedgefunds Anthos Amsterdam- penningmeester

JaÏr Stranders

– filosoof, docent, adviseur in de podiumkunsten – secretaris

Samira Ben Messaoud

– directeur Sexyland – lid

Lex Bohlmeijer

– journalist, presentator, dramaturg – lid

Partners

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur, Fair practice code en code diversiteit en inclusie. Jaarverslagen zijn op te vragen bij de zakelijk leiding.

Stichting Marjolijn van Heemstra wordt structureel gesubsidieerd door Fonds Podiumkunsten en is incidenteel voor producties gesubsidieerd door Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds, BNG cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, BankGiro loterij Fonds, Fonds 21, The art of Impact en Stichting Cultuurfonds van de Bank Nederlandse gemeenten fonds