Foto: Frank Ruiter

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde godsdienstwetenschappen met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Met haar dichtbundels en romans won Marjolijn van Heemstra verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald. 

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema,.In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2021.

Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (Sør (2018), Stadsastronaut (2019), Als geschiedenis in je opstaat (2022)) waarin ze je meeneemt in haar zoektochten.

De voorstellingen van Marjolijn van Heemstra (recent; Voyagers (2020), Lawrence of Arabia (2019), Stadsastronaut (2019)) zijn poëtisch, persoonlijk en geëngageerd. Ze schrijft en speelt bijna altijd zelf, soms met een niet-professionele speler naast zich. In haar genuanceerd activistische voorstellingen geeft ze inzicht in haar eigen onderzoek. 

Het komende jaar zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren.

Contact

Al je vragen, opmerkingen en aanvragen kun je mailen naar Anne (artistiek assistent) via anne@marjolijnvanheemstra.nl.

Heb je een vraag, opmerking of idee voor het Amsterdam Dark Festival? Mail naar projectleider Giulia: giulia@marjolijnvanheemstra.nl

Stichting Marjolijn van Heemstra bestaat uit:

Saskia Heerkens

– zakelijke leiding (saskia@marjolijnvanheemstra.nl)

Anne Kuit

– artistiek assistent (anne@marjolijnvanheemstra.nl)

Dieke van der Spek

– PR (publiciteit@marjolijnvanheemstra.nl)

Giulia de Jong

– Creatief producent Amsterdam Dark Festival (giulia@marjolijnvanheemstra.nl)

Miranda Prein

– boekhouding

Bestuur

Nicole van Vessum

– artistiek directeur festival De Parade – voorzitter

JaÏr Stranders

– filosoof, docent, adviseur in de podiumkunsten – secretaris

Samira Ben Messaoud

– directeur Sexyland – penningmeester

Lex Bohlmeijer

– journalist, presentator, dramaturg – lid

Partners

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur, Fair practice code en code diversiteit en inclusie. Jaarverslagen zijn op te vragen bij de zakelijk leiding.

Stichting Marjolijn van Heemstra wordt structureel gesubsidieerd door Fonds Podiumkunsten en is incidenteel voor producties gesubsidieerd door Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds, BNG cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, BankGiro loterij Fonds, Fonds 21, The art of Impact en Stichting Cultuurfonds van de Bank Nederlandse gemeenten fonds