Maankoorts

Wat drijft de mens om zich vertes toe te eigenen?

Nu mijnbouwbedrijven de bodemschatten op de maan hebben ontdekt, blijkt dat we weinig hebben geleerd van ons koloniale verleden. In de voorstelling ‘Maankoorts’ verbindt Marjolijn van Heemstra de mijnbouw van de vroegere kolonisten in Suriname met een toekomstige vorm van mijnbouw: niet op aarde, maar op de maan. Waar komt de hebzucht vandaan? Wat drijft de mens om zich vertes toe te eigenen? En hoe voorkomen we dat de maan een industriegebied wordt ten dienste van een handvol aardbewoners? In Maankoorts neemt Marjolijn haar publiek mee op een gedachtereis langs deze vragen. De voorstelling is gebaseerd op het essay Wat is ruimte waard (De Correspondent).

Klik hier voor de speellijst en kaarten

Over de voorstelling
In 1923 stond Aarnoud van Heemstra, gouverneur van Suriname, na een zware tocht door het regenwoud op de top van de Voltzberg, een hoge rots in een zee van groen. De verpletterende schoonheid van het landschap leek aan hem niet besteed. Wat Van Heemstra wél zag waren economische mogelijkheden. Hij zou massaal bomen laten vellen, wegen laten aanleggen waar ooit water kronkelde en grond laten openbreken op zoek naar waardevolle grondstoffen. Zijn gouverneurschap zou in het teken staan van de mijnbouw, die verwoestende sporen in het landschap trok.

Honderd jaar later worden de eerste contracten getekend voor mijnbouw op de maan. Marjolijn van Heemstra, familie van de gouverneur, buigt zich over de geschiedenis én de toekomst van koloniale mijnbouw. In een poëtische gedachtereis ontrafelt Marjolijn de hebzucht waaraan nu zelfs de ruimte wordt onderworpen. Daartegenover stelt ze een liefdevolle ode aan het buitenaardse landschap waar we allemaal op uitkijken.

tekst en spel: Marjolijn van Heemstra | regie: Erik Whien | scenografie en video-ontwerp: Noortje van den Eijnde | scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald | muziek: Roald van Oosten |  campagnebeeld: Aisha Zeijpveld

Maankoorts is een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra in samenwerking met De Correspondent.

Maankoorts is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Video: Dintell-Productions, met muziek van Roald van Oosten.

Recensies

Mateloos interessant

Theaterkrant

Alarmistisch én hoopvol. (…) Een gloedvolle ode aan de maan.

de Volkskrant

Bij Van Heemstra vloeit het: tekst, présence en timing. Een begaafd verteller.

Het Parool

Speellijst

Fri 27/09 Amsterdam Frascati
Sat 28/09 Amsterdam Frascati
Mon 30/09 Zwolle De Spiegel
Tue 01/10 Den Haag Het Nationale Theater
Tue 08/10 Haarlem De Schuur
Wed 09/10 Breda Chassé
Fri 11/10 Den Bosch Verkadefabriek
Sun 13/10 Rotterdam Theater Rotterdam
Tue 15/10 Amsterdam Griffioen
Thu 17/10 Amersfoort Onze lieve vrouw
Fri 18/10 Amersfoort Onze lieve vrouw
Mon 21/10 Utrecht Stadsschouwburg
Fri 25/10 Zaandam Zaantheater