Stadsastronaut

een handleiding voor de toekomst

Over de voorstelling

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst.

Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging. Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

Stadsastronaut is ook te boeken als lezing.

Foto: Bowie Verschuuren

Tekst, concept en spel: Marjolijn van Heemstra | Regie: Erik Whien | Dramaturgie: Liet Lenshoek | Geluidsontwerp: Roald van Oosten | Vormgeving: Marloes en Wikke | Een coproductie van Stichting Marjolijn van Heemstra en Theater Rotterdam

Recensies

‘Ervaringen en onderzoek knap verweven tot een voorstelling.’

NRC

‘Een spektakel van denkkracht (…) met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt Van Heemstra je mee op een reis door de geest.’

De Groene Amsterdammer

Speellijst

Tue 02/03 Amsterdam Frascati
Wed 03/03 Amsterdam Frascati
Sat 13/03 Almere Corrosia GO!
Thu 25/03 Ede Theater Cultura GO!
Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.