Marjolijn van Heemstra is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam!

Mooi nieuws: Marjolijn van Heemstra is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam! Ze neemt het stokje over van Gershwin Bonevacia, die van 2019 tot en met 2021 dichtte over de actualiteit van de stad. Op donderdag 27 januari, Gedichtendag, stond haar eerste stadsgedicht in Het Parool en online.

Foto: Bianca Sistermans, SLAA, Het Parool.

Het eerste stadsgedicht

 

Interview in Het Parool

Marjolijn gaf een uitgebreid interview aan Het Parool over haar nieuwe taak.

“Ik zou willen schrijven over de lijnen van liefde die door de stad lopen. Ik zie heel veel mensen die zich hardmaken voor anderen, mensen die elkaar zo belangeloos vasthouden. Dat zie ik in mijn buurt en dat is vast ook zo op de witte plekken op mijn kaart. Er is de afgelopen periode heel veel verloren gegaan, maar het is ook jammer hoe weinig wordt getoond hoeveel er ook wordt vastgehouden en omarmd.”

De Poëziepodcast

Marjolijn was ook te gast bij de poëziepodcast van Daan Doesborgh. Ze gingen in gesprek over Rebecca Elson, poëtische kennis over de ruimte en Marjolijn haar zoektocht naar 200 elektriciens.

Dubbelinterview in NRC

Er stond een mooi dubbelinterview met de oude en de nieuwe stadsdichter in het NRC.

„Ik hoop wat bij te kunnen dragen aan de vertraging in de stad. Poëzie leent zich daar goed voor, met een goed gedicht kun je eventjes de tijd stilzetten. Misschien kun je het poëtisch activisme noemen.”

Foto: Jennifer Knuchel