De Nacht-Wacht

In 2021 en 2022 werkt Marjolijn van Heemstra samen met Najat Kaddour volop aan het oprichten van De Nacht-Wacht in Amsterdam-Noord. Op deze pagina vind je de laatste updates en leer je de mensen in en om De Nacht-Wacht kennen.

Tijdens Over het IJ (begin juli) kan het publiek samen met Marjolijn, Najat en lokale Nachtwachters een nachtelijke wandeling maken in het Vliegenbos, een van de donkerste plekken van Amsterdam. Een verhaal over duisternis buiten en binnenin ons, over vleermuizen en eenzaamheid, heimwee naar een buurt en de troost van bomen. Alle wandelingen zijn uitverkocht.

Abonneer je op Marjolijn haar nieuwsbrief en houd deze pagina in de gaten om steeds up-to-date te blijven.

De Nacht-Wacht is een onderzoek van meerdere jaren van Marjolijn en onderzoeker Najat naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren. Want de nacht staat niet alleen voor gevaar, maar ook voor vertraging, verbinding, rust en ruimte. Dingen die we in deze hectische tijd goed kunnen gebruiken.

De Nacht-Wacht is een project van stg. Marjolijn van Heemstra, gefinancierd door Fonds Podiumkunsten.

De

Marjolijn van Heemstra. Foto: Afsaneh Ghafarian Rabe’I

Nachtwachters

Najat Kaddour. Foto: Afsaneh Ghafarian Rabe’I
Rosanda Vidović. Foto: Afsaneh Ghafarian Rabe’I
Hayat Iseliouen. Foto: Afsaneh Ghafarian Rabe’I

De Nacht-Wacht en Hotel isis

Op 23 april 2021 nam De Nacht-Wacht de lobby over van hotel Isis aan het Amsterdamse Spreeuwenpark voor een live en coronaproof radioprogramma over de nacht en sterren. Te gast in de radioshow waren hoteleigenaar Mohammed met een verhaal over de Egyptische piramides en sterrenbeelden en de piepjonge zangeres Hayat. Hotelgasten hoorden de radioshow live op boxjes in hun kamer. Een programma over duisternis buiten en binnenin ons, en over de vraag wat die twee met elkaar te maken hebben.

Nog voor zonsopgang werden de hotelgasten opgehaald om in hun eigen kamer-bubbel in het Vliegenbos een wandeling te maken met begeleidende audio: een verhaal over duisternis, transformatie en herinneringen aan het Vliegenbos.

Bekijk hieronder de mini-docu van deze bijzondere nacht. Radio luisteren? Dat kan via Soundcloud.