De Nacht-Wacht

In 2021 en 2022 werkt Marjolijn van Heemstra samen met Najat Kaddour volop aan het oprichten van De Nacht-Wacht. De Nacht-Wacht is een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren. Want de nacht staat niet alleen voor gevaar, maar ook voor vertraging, verbinding, rust en ruimte. Dingen die we in deze hectische tijd goed kunnen gebruiken.

Op deze pagina vind je de laatste updates. We houden je op de hoogte van al onze activiteiten en laten het hier als eerste weten als De Nacht-Wacht bij jou in de buurt komt.

Zin in meer Nacht-Wacht-nieuws? Abonneer je op Marjolijn haar nieuwsbrief en volg haar op Instagram.

Nu als eerste op de planning: een wandeling van De Nacht-Wacht bij Het wilde noorden.

“HET WAS INDRUKWEKKEND. DANKJEWEL VOOR DEZE PRACHTIGE ERVARING. IK HEB GENOTEN VAN DE DUISTER EN ONTDEKTE HOE ZEER IK AVONTUUR HEB GEMIST.”

Publieksreactie op Over het IJ festival, juli 2021

Het was een boeiende wandeling! Sfeervol, donker. Van start tot finish indrukwekkend. Wij gingen verlicht naar huis. Smaakt naar meer. Dank!

Publieksreactie na Over het IJ

Beeld: Ted Struwer

Marjolijn schreef voor Het Parool een stuk over De Nacht-Wacht en het omarmen van het donker.

De Nacht-Wacht op Over het IJ

In juli 2021 kon je met De Nacht-Wacht mee op een wandeling door het donkere Vliegenbos. Terwijl je over kleine paadjes wandelde hoorde je muziek, gedichten en verhalen over de duisternis. De Nachtwachters waren tijdens deze wandeling de gids. Ze vertelden zowel over de duisternis binnenin ons als de duisternis die we om ons heen zien. Bezoekers hoorden over de nachtelijke hemel en de dieren en planten die tijdens de nacht op hun best zijn zoals de vleermuizen, de vos en de glimwormen. Samen keken we vanuit dat kleine bos naar het allergrootste: het gigantische heelal dat we ‘s nachts allemaal zien.

Alle nachtwandelingen waren uitverkocht en een groot succes. In het najaar komen er dan ook meer wandelingen aan waarin je mee kan lopen. Als eerste op de planning; een light-versie van de wandeling bij Het Wilde Noorden. Kaartjes hiervoor zijn hier te koop.

De Nacht-Wacht en Hotel isis

Op 23 april 2021 nam De Nacht-Wacht de lobby over van hotel Isis aan het Amsterdamse Spreeuwenpark voor een live en coronaproof radioprogramma over de nacht en sterren. Te gast in de radioshow waren hoteleigenaar Mohammed met een verhaal over de Egyptische piramides en sterrenbeelden en de piepjonge zangeres Hayat. Hotelgasten hoorden de radioshow live op boxjes in hun kamer. Een programma over duisternis buiten en binnenin ons, en over de vraag wat die twee met elkaar te maken hebben.

Nog voor zonsopgang werden de hotelgasten opgehaald om in hun eigen kamer-bubbel in het Vliegenbos een wandeling te maken met begeleidende audio: een verhaal over duisternis, transformatie en herinneringen aan het Vliegenbos.

Bekijk hieronder de mini-docu van deze bijzondere nacht. Radio luisteren? Dat kan via Soundcloud.