De Nacht-Wacht

In 2021 en 2022 werkt Marjolijn van Heemstra samen met Najat Kaddour volop aan het oprichten van De Nacht-Wacht. De Nacht-Wacht is een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren. Want de nacht staat niet alleen voor gevaar, maar ook voor vertraging, verbinding, rust en ruimte. Dingen die we in deze hectische tijd goed kunnen gebruiken.

Op deze pagina vind je de laatste updates. We houden je op de hoogte van al onze activiteiten en laten het hier als eerste weten als De Nacht-Wacht bij jou in de buurt komt. Als eerste op de planning: De Nacht-Wacht in hotel Isis.

Zin in meer Nacht-Wacht-nieuws? Abonneer je op Marjolijn haar nieuwsbrief en volg haar op Instagram.

Het was indrukwekkend. Dankjewel voor deze prachtige ervaring. Ik heb genoten van het duister en ontdekte hoe zeer ik avontuur heb gemist.

Publieksreactie op Over het IJ festival, juli 2021

 

Foto: Vincent van den Brink

De Nacht-Wacht in Hotel Isis

Poëtische radio, stoomcursus nacht-activisme, overnachting en nachtwandeling.

Koop hier je kaartjes!

De Nacht-Wacht is op 12 november te gast in het Amsterdamse Hotel Isis. Vanaf 22.00 nemen we de lobby over voor een intiem liveprogramma over de nacht en sterren, duisternis buiten en binnenin ons en de vraag wat die twee met elkaar te maken hebben. Vanuit een kleine radio op je hotelkamer geniet je van dit programma met muzikale en literaire gastoptredens, gehost door Marjolijn van Heemstra en Najat Kaddour. Je leert wat je zelf kunt doen om je woonplaats te verduisteren en valt in slaap met de mooiste gedichten en gedachten over het donker.

Nog voor zonsopgang word je gewekt om in het Vliegenbos de dag tegemoet te lopen. Een wandeling van donker naar licht waarin we stilstaan bij wat de nacht ons te bieden heeft.

Luistervink

Kom je niet naar het volledige programma, maar ben je wel benieuwd naar de radioshow? Koop een luistervink-kaartje! Voor maar €6,50 luister je vanuit je eigen slaapkamer mee naar het live programma over de nacht, sterren en duisternis. Van tevoren krijg je een link naar waar je de uitzending kan beluisteren en tips om er thuis een echte Nacht-Wacht ervaring van te maken.

De Nacht-Wacht in hotel Isis is een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra in samenwerking met Tolhuistuin en Over het IJ festival.

De nacht-wacht academie

In de Nacht-Wacht academie bereidt een groep jonge ruimtevaarders zich voor op een reis naar Mars. In onze laatste bijeenkomst was Hens Zimmerman op bezoek, begonnen we aan onze Marsmoestuin en proefden we een Spirulina milkshake. Najat schreef een mooi verslag.

De Nacht-Wacht op Over het IJ

In juli 2021 kon je met De Nacht-Wacht mee op een wandeling door het donkere Vliegenbos. Terwijl je over kleine paadjes wandelde hoorde je muziek, gedichten en verhalen over de duisternis. De Nachtwachters waren tijdens deze wandeling de gids. Ze vertelden zowel over de duisternis binnenin ons als de duisternis die we om ons heen zien. Bezoekers hoorden over de nachtelijke hemel en de dieren en planten die tijdens de nacht op hun best zijn zoals de vleermuizen, de vos en de glimwormen. Samen keken we vanuit dat kleine bos naar het allergrootste: het gigantische heelal dat we ‘s nachts allemaal zien.

Alle nachtwandelingen waren uitverkocht en een groot succes.

Het was een boeiende wandeling! Sfeervol, donker. Van start tot finish indrukwekkend. Wij gingen verlicht naar huis. Smaakt naar meer. Dank!

Publieksreactie na Over het IJ

De Nacht-Wacht en Hotel isis

Op 23 april 2021 nam De Nacht-Wacht voor de eerste keer de lobby over van hotel Isis aan het Amsterdamse Spreeuwenpark voor een live en coronaproof radioprogramma over de nacht en sterren. Te gast in de radioshow waren hoteleigenaar Mohammed met een verhaal over de Egyptische piramides en sterrenbeelden en de piepjonge zangeres Hayat. Hotelgasten hoorden de radioshow live op boxjes in hun kamer. Een programma over duisternis buiten en binnenin ons, en over de vraag wat die twee met elkaar te maken hebben.

Nog voor zonsopgang werden de hotelgasten opgehaald om in hun eigen kamer-bubbel in het Vliegenbos een wandeling te maken met begeleidende audio: een verhaal over duisternis, transformatie en herinneringen aan het Vliegenbos.

Bekijk hieronder de mini-docu van deze bijzondere nacht. Radio luisteren? Dat kan via Soundcloud.

Gerelateerd

Bericht 18/10/2021 Nachtwacht

Nu te boeken: De Nacht-Wacht in hotel Isis

De Nacht-Wacht komt met een wel heel bijzonder programma: een samenwerking...

Lees verder
theater 13/10/2021 Voorstelling

De Nacht-Wacht in hotel Isis

Poëtische radio, stoomcursus nacht-activisme, overnachting en nachtwandeling

Lees verder
Speelt
Bericht 17/09/2021 Nachtwacht

Hens Zimmerman op bezoek, een Marsmoestuin en Spirulina milkshake.

De Nacht-Wacht academie draait op volle toeren! Afgelopen woensdag was Hens...

Lees verder
Bericht 18/08/2021 Nachtwacht

De Nacht-Wacht Academie gaat van start!

Vanaf vandaag gaat een groep kleine nachtwachters op avontuur in De...

Lees verder
Bericht 03/08/2021 Nachtwacht

Nachtwandelingen op Over het IJ groot succes!

“Tijdens de nachtwandeling van theatermaker Marjolijn van Heemstra is de duisternis...

Lees verder
Bericht 22/05/2021 Nachtwacht

De Nacht-Wacht op Over het IJ

Wil je graag meewandelen met De Nacht-Wacht? Dat kan begin juli...

Lees verder
theater 21/05/2021 Voorstelling

Wandeling door De Nacht-Wacht

Ga mee op pad met De Nacht-Wacht

Lees verder
Speelt
Bericht 26/04/2021 Nachtwacht

Terugluisteren: Radio Isis

Radio Isis gemist? Luister het hier terug! Op 23 april nam...

Lees verder
Bericht 16/04/2021 Nachtwacht

Nachtwachter Najat

We stellen graag de allereerste Nachtwachter voor: Najat Kaddour! “Najat was...

Lees verder
Bericht 15/04/2021 Nachtwacht

23 april live radioshow van De Nacht-wacht

Op vrijdagavond 23 april om 22:00 neemt De Nacht-Wacht de lobby...

Lees verder
Bericht 12/04/2021 Nachtwacht

Op zoek naar de maansikkel: het startsein van de ramadan in Amsterdam

Maandag 12-04-2021 was de allereerste activiteit van De Nacht-Wacht: het spotten...

Lees verder