‘Lichtjaren’ in de media

De eerste mooie recensie voor In lichtjaren heeft niemand haast is binnen! Joke de Wolf schreef voor Trouw:

“Van Heemstra schrijft helder en associatief tegelijk, bij vlagen poëtisch – ze schreef ook gedichten over de ruimte. Ze weet de technische details knap te omzeilen zonder de complexiteit van de materie geweld aan te doen.”

Je leest de hele recensie hier.


Marjolijn sprak met Hens Zimmerman in zijn podcast over sterrenkunde en ruimtevaart over haar boek, hoe haast verwondering in de weg zit en de toekomst. Ook hoor je een voorproefje van het audioboek én kan je een gesigneerd exemplaar winnen.

Luisteren kan hieronder of in je favoriete podcastapp!


Marjolijn was te gast bij Tijd voor MAX, je ziet haar vanaf 18:00, kijk de uitzending hier terug.

Ze vertelde over verschillende ruimtefoto’s die indruk op haar maakten en haar ruimtereis op aarde. “Ik heb eigenlijk onderzocht hoe de ruimte ons anders kan doen kijken naar de aarde en onszelf.”

Ook had ze het over de wandelingen in het Vliegenbos die ze met De Nacht-Wacht organiseert. Zin om mee te wandelen? Dat kan tijdens Over het IJ, kaartjes zijn nu te koop!


Het Parool interviewde Marjolijn over In lichtjaren heeft niemand haast: “Mijn zoektocht, mijn ruimtereis op aarde, die heb ik niet gemaakt omdat ik dingen wil begrijpen. Het gaat me erom dat ik ergens los van wil komen. Ik wil juist loskomen van het begrijpen. En dan is het heelal een heel goede plek.”


Zondag 23 mei was Marjolijn te gast in Brommer op Zee, hét boekenprogramma van de VPRO. In Brommer op zee interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

Marjolijn vertelde over In lichtjaren heeft niemand haast, maar vooral over de duisternis, de nacht en de ruimte die dat geeft. Daarom werd zelfs de studio even donker gemaakt. Je kijkt dit mooie interview hier terug.

De Volkskrant interviewde Marjolijn over haar nieuwe boek, kosmologisch bewustzijn, wandelen in de buurt en ’s nachts naar boven kijken.

“Schrijver, dichter en ‘stadsastronaut’ Marjolijn van Heemstra dacht al na over een adempauze voor de maatschappij voordat de lockdown begon. ‘Ik besefte: ik zocht juist naar vertraging, nu dient die zich aan. Toen ben ik langzamer gaan leven.'”

Lees het hele artikel hier.